SDKÚ tvrdí, že ministerstvo práce obmedzuje pracovné možnosti

18.10.2012 Bratislava

Bratislava 18. októbra (TASR) - Ministerstvo práce paradoxne obmedzuje Slovákom prácu, čoho dôkazom je podľa opozičnej SDKÚ-DS aktuálne navrhnutá novela zákona o službách zamestnanosti. Tá totiž znemožňuje prácu mladým, absolventom, nezamestnaným či zdravotne ťažko postihnutým.

"Tento návrh zákona ukazuje, že vláda neváha aj tomu najväčšiemu chudákovi zobrať to posledné euro, ktoré si dokáže zarobiť, aby získala peniaze do štátnej kasy," zdôraznil na dnešnom brífingu Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS). Zreteľným príkladom je podľa neho zákaz práce na dohodu pre nezamestnaných, evidovaných na úradoch práce.

Keďže zákon neprináša pozitívne výsledky, opozičná strana vyzýva rezort práce na jeho stiahnutie. "Je totiž zlý a škodlivý. Opatrenia idú proti práci," vyhlásil Ivan Štefanec (SDKÚ-DS) o novele, ktorá sa aktuálne nachádza v pripomienkovom konaní a mení systém príspevkov a dávok.

Ministerstvo v nej napríklad navrhuje zníženie príspevku pre absolventskú prax a pri založení živnosti. Zároveň ruší dávky počas prípravy pre trh práce alebo likviduje regionálnu podporu zamestnanosti. Kaník z tohto dôvodu navrhol príznačnejší názov pre ministerstvo práce, a to ministerstvo na podporu nezamestnanosti.
 

Vyberte región